10/30/2007

Deyiş Dergisi 12.Sayı


DEYİŞ DERGİSİ 12. SAYI TANITIM
Edebiyat dergiciliği, günümüz şartlarında zor ve sorunlu bir uğraş alanıdır. Her ne kadar zor bir uğraş olursa olsun, bazen sürünerek bazen yürüyerek bazen koşarak bazen de kısa aralar verip soluklanarak kendi işlevini yerine getirecektir. Bir yıl aradan sonra Deyiş Dergisi 12. sayısı ile yeniden çıkmaya başladı. Deyiş verilen bu kısa aradan sonra yayın hayatına kaldığı yerden devam ediyor. Mayıs-Haziran 2002 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğrencilerinin tarafından çıkarılan dergi, bundan sonra Türkiye’de ulusal bir yayın haline geldi. Bütün maddi imkânsızlılara rağmen bir grup öğrenci tarafından başlatılan dergi çalışması bundan sonra yeni bir güç ve yeni bir heyecanla devam edecek.
Deyiş’in bu sayısındaki dosya konusu: ‘Edebiyat Dergiciliği’ oldu. Editör yazısında derginin ne olduğu, edebiyat dergiciliğinin misyonuna değinilmiştir. ‘Deyiş Dergisi, on ikinci sayısında üniversitelerdeki edebiyat anlayışını ve edebiyat dergiciliğini konu edinerek, bu alandaki işlevselliğini sürdürmektedir. Bu alanda kendi edebi kaygılarını işleyerek ulusal kaygı olarak sunmakta ve ulusal bilincin taşlarını yerleştirmede üzerine düşeni yapmaktadır.’
Dergi bu dosya konusuyla yaptığı çalışmada Türkiye’deki edebiyat dergiciliği üzerine eğilmektedir. Okuma alışkanlığının böylesine zayıf olduğu Türkiye gibi bir ülkede edebiyat dergiciliğinin rolü ne olmalıdır? Edebiyat dergileri niçin okunmamaktadır? Edebiyat dergileri niçin süreklilik kazanamamaktadır? Türkiye’de uzun soluklu ve kapsayıcı bir edebiyat dergisi niçin var olamıyor? Basılan bunca edebiyat dergisi niçin az sayıdaki okuyucusuyla dahi buluşamıyor? Deyiş Dergisi bu sayıda edebiyat dergiciliğinin başlıca sorunlarını tartışma konusu yaparak gündeme almaya çalışıyor.
Deyiş Dergisi, edebiyat dergiciliği alanında tüm bir bağnazlıklara kapalı olduğunu göstermiş; Türkiye’de çıkmış ve hala çıkmakta olan edebiyat dergilerinin tanıtımı yapmış, bu dergilerden edebiyat dergiciliği hakkındaki düşüncelerini alıp yayınlamıştır. Böylece edebiyat dergiciliği alanında geniş bir yelpaze oluşturmaya çalışmıştır. Amacı sanat olan edebiyat toplulukları bu şekilde fikirlerini bir dergide birleştirebilmişlerdir. Deyiş hiçbir zaman ideolojilerin adresi olmamıştır, olmayacaktır da.
Dosya konusundan başka dergide birçok özgün edebi ürünler bulunmaktadır. Şiirleriyle Selçuk Erat, Fahrettin İnce, Ceyda Kerter, A.Uğur Olgar, Sema Yontar, Murat Aydın Doma, Ümit Zeynep Kayabaş, Nermin Altındağ, Filiz Bezirgan ve Ali Arıkmert yer almaktadır. Yalnızlık Sözleri başlıklı yazı dizisiyle Osman Tatlı, Geriye doğru Yazılan Yazılar adlı öyküleriyle Ali Arıkmert; öyküleriyle Candan Selman, Enver Gedik, Murat Mehmet Uğurlu, Nilgün Çelik yer alıyor. Denemeleriyle Bilal Özbay, Osman Oruç R., A. Fettah İmamoğlu, Ela Cengiz ve Zeynep Esila dergi sayfalarında bulunmaktadır.
Kültür-Sanat sayfalarına baktığımız da Ahmet Özkan tarafından hazırlanan Eğitim Kitaplığı’nda eğitim ve öğretim üzerine yazılan kitapların kritiği yapılmaktadır. Yine Havva kılıç tarafından kaleme alınan kişisel gelişimi değerlendiren bir yazı bulunmaktadır. Deyiş’in sinema köşesinde bu sayıda ‘Babam ve Oğlum’ adlı film değerlendirilmektedir. Dergide son olarak Hayati Develi’nin ‘Dil Doktoru’ adlı kitabı M. Onur Hasdedeoğlu tarafından irdelenmektedir.
Deyiş Dergisi bundan sonra da emin adımlarla yoluna devam edecektir. Deyiş’in 13. sayısında dosya konusu: ‘Popüler Kültür ve Edebiyat’tır. Popüler kültürün edebiyata olan eğilimi azaltmakta mıdır? Okuyucu popüler kültürden kendini nasıl kurtarmalıdır. Yayıncılar edebiyat değil de neden ağırlıklı olarak popüler kültüre ağırlık vermeye başladırlar? Neden edebiyatın değil de popüler kitapların reklamı yapılmaktadır ve daha nice konu irdelenecektir.

İletişlim Bilgileri: Web: http://www.deyisdergisi.com/
e-posta: deyisdergisi@gmail.com
msn: deyisdergisi@hotmail.com
Tel: 0(212) 527 70 89
Adres: Kemalpaşa Mh. Atatürk Bul. Maşallah İş Hanı no: 128 Kat: 2 D: 5
Aksaray – Eminönü / İstanbul

No comments:

Öne Çıkan Yayın

My Greatest Passions: Literature, Poetry, and Art

  A lthough I am passionate about literature, art, and poetry, my wife is the biggest passion in  my life. In 1994, after I published the st...